Muszle ze szpinakiem i fetą


Dziś inna wersja przepisu, który proponowałam jakiś czas temu (TUTAJ). Nada się na spotkanie ze znajomymi czy obiad z rodziną.
Potrzebne będą:
  • makaron - duże muszle, które będzie można wypełnić farszem

  • szpinak mrożony (w liściach, najlepszy z Hortexu) lub świeży


  • feta
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawy - pieprz, sól
Dodatkowo:
  • filet z kurczaka
  • pomidory w puszce
  • płatki chili
  • zioła prowansalskie
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:
Makaron:
  1. Ugotować makaron w osolonej wodzie - musi zmięknąć tylko troszkę, kiedy go przegryziecie, powinien być twardy - takie muszle wygodniej będzie się napełniać, a zmiękną podczas podgrzewania w piekarniku. Ostudzić.

  1. Zblanszować szpinak (nie gotować!). Ostudzić.
  2. Do miski ze szpinakiem dodać pokruszoną fetę, wcisnąć czosnek, doprawić pieprzem (soli nie używam ze względu na to, że feta jest wystarczająco słona). Delikatnie wymieszać (chodzi o to, żeby feta zupełnie się nie rozpadła).
Uwaga: Jeśli akurat mam w domu - do farszu dodaję też podgotowane różyczki brokuła. Szpinak i brokuł to naprawdę pyszne połączenie :)

  1. Tak przygotowanym farszem napełnić makaronowe muszle i ułożyć je w żaroodpornym naczyniu.



I tu mielibyśmy koniec przygotowań...
Proponuję jednak jeszcze dwie rzeczy, które dopełnią danie.

Sos:
  1. Pomidory z puszki przel do garnka. Zagotować. Dodać przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie i czosnek.
  2. Jeśli kawałki pomidorów są duże, zmiksować całość.
Mięso:
  1. Podzielić fileta z kurczaka na mniejsze części.
  2. Przyprawić solą, pieprzem i płatkami chili.

  1. Podsmażyć na oleju np. z dodatkiem czosnku.
Na koniec polczęścią sosu muszle faszerowane szpinakiem i fetą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Poczekać kilka minut i... nakładać. Pol całość sosem z pomidorów.


Na samo wspomnienie tego dania zrobiłam się głodna :)       

8 komentarzy:

  1. Ja też się głodna zrobiłam! Musi być pyszne to danie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaraz pędzę do Tesco po muszle, szpinak i fetę ! Robię to:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na szpinak! dzięki! wypróbuje na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  4. Codzień tu zaglądam, podziwiam Twoje mistrzowsko dopracowane posty, zachwycam się Szymkiem, czekam na posty o rozwoju mowy dziecka ( w tej kwestii jestem łasa na wszelkie rady ;), tylko jak to u mamy 8 miesięcznego Szkraba brak czasu na komentarz :) ale dziś musiałam napisać: piękne zdjęcia, smakowite przepisy, podejście do życia, brak "śmieciowych postów" i to wszystko okraszone poprawną polszczyzną! Uwielbiam tu zaglądać :) Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeju, chyba się zarumieniłam od nadmiaru komplementów :) Dziękuję... Postaram się sprostać :)

      Usuń
  5. O kurczaki:D To musi być smaczne:)
    Wykorzystam na pewno:)

    OdpowiedzUsuń